30 apr 2017

Internettløsning med fiber fra Homenet – Marienfryd

Internettløsning med fiber fra Homenet – Marienfryd


Som kjent skiftet vi internettleverandør fra Get kabel) til Homenet (fiber) sent høsten 2016. Homenet ble solgt inn med en hastighet på 1000 Mbit/s ned/opp. I ettertid har det framkommet en del misnøye rundt leveransen, inkl fra meg selv, mye knyttet til hastighet ut i leilighet. I dette korte notatet skal jeg prøve å gi utfyllende informasjon om leveransen og konsekvenser. Som andre leverandører, er ikke Homenet flinke til å gi utfyllende og helhetlig informasjon; leverandørene pakker inn alt i en fancy og overbevisende markedsføring, og dersom ikke innkjøper i sameiene har kunnskap, kommer ikke helheten fram. Deres strategi er aldri å lyve, men bare la være og informere og forvente at folk (ikke) stiller spørsmål. Jeg som skriver dette notatet har litt kunnskap og er skeptisk i utgangspunktet, men har først og fremst benyttet en kompetent person. Her kommer litt om de viktigste punktene:
1.    Leveransen skal altså være 1000 Mbit/s og det leverer de. Men bare i sin ledning fram til bygget. Grunnet mange mottakere blir den hastigheten redusert før den er i boksen din inne i leiligheten. Vi har målt boksen til mellom 500 og 600 Mbit/s, noe som selvsagt også er svært høy hastighet og i høyeste grad nok for de fleste. Behover for hastighet er knyttet til din bruk: Er du en begrenset bruker med litt surfing og mail, er denne hastigheten langt over ditt behov, spiller du mye, laster ned mye film, strømmer el, er det deilig å ha slik hastighet. Så konklusjon er at en hastighet på 5-600 Mbit/s, er nok i massevis for de fleste.
2.    Men – det er et stort men her: Hastigheten du får i boksen som ble skrudd opp i leiligheten, skal fordeles trådløst til din/deres bruk  av forskjellige enheter, Pc’er, laptop, nettbrett, mobiler, spillenheter osv, samt dekke rommene i leiligheten. Og der er boksen du fikk skrudd opp på veggen ikke godt nok egnet. Riktignok er den en Wifi boks også, men i forhold til mulighet for hastighet, er den svært begrenset. Vi har målt at Homenetboksen trådløst sender ut ca 30-35 Mbit/s, og det er for lite til god fordeling ut til rommene i leiligheten og ved bruk av mange enheter samtidig. Det betyr at det Homenet og andre leverandører ikke forteller uten videre, er at hvis du virkelig vil ha glede av hastigheten 5- 600 Mbit/s, må du investere i en router eller bruke en router du har (ikke Getboksen). Jeg har en 70 kvm leilighet og kjøpte en router som kostet 1500-1600 kroner på Elkjøp. Grunnen til at jeg valgte denne ble basert på test/målinger og oppdatert kunnskap fra nettet. For interesserte valgte jeg en Netgear Nighthawk AC1900 Smart Wifi Router Model R7000. Jeg har hatt denne et par månedert nå og er godt fornøyd, jeg har gode hastigheter i alle rom. Men merk at avhengig av leilighetens størrelse, vegger av mur el, er det til en viss grad individuelle behov for routervalg og evt «forsterkere». Når du fikk boksen på veggen fra Homenet, fikk du også en kort hvit ledning, en nettverkskabel. Jeg har plassert den nye routeren i kort avstand fra Homenetboksen på veggen og koplet router og Homenetboks sammen via denne nettkabelen. Med fare for å være pirkete, er altså prinsippet at ved å kople router og Homenetboks sammen med nettkabel, får du via kabel og router tilgang til den høye hastigheten ved at routeren sender ut gode trådløse signaler ut i leiligheten.
3.    En siste ting: Nytte av hastighet avhenger også av mottakskvaliteten du har i enhetene du bruker. F.eks vil en eldre PC/laptop/andre eldre enheter ikke kunne handtere så høy hastighet. Min ca 4 år gamle laptop tar ikke i mot mer enn ca 50 Mbit/s, noe som er greit for det meste, men ikke alltid. Noen kan forbedre dette litt ved å skifte nettverkskort i Pc’en. Kjøper du ny PC så bør du sjekke om den har kort som handterer høy hastighet.
Håper dette er oppklarende informasjon.

Tore Rønnild
Vara styret Bertrand Narvesens vei 4C